龙花鸡精
材料:土鸡1个, 龙花80g,
调味:盐2大匙.
作法;把龙花塞进鸡肚里。加半份量鸡的水用大火炖滚后转小火慢炖3小时至鸡酥软为好,加盐即可上桌喝汤吃鸡.
龙花酵素作法:
材料:龙果鲜花1公斤,石蜂糖1公斤,柠檬1个。
作法 1.把花洗净,柠檬切片。
把花,石蜂糖和柠檬片倒进干净玻璃容器里腌制3个星期即可。
注:龙果酵素作法同上,只将花代替果肉便可,液体当键康饮料,肉渣可作为料。
龙花醬蒸鱼 龙花酒酿烩鸡
龙花酒酿烩鸡
材料
鸡肉300克切块,胡萝卜1根切片,红辣椒1根切片,葱2棵切段.
调味
毫油,鱼露,蒜,姜茸2大匙.上汤500毫升,龙花酵素渣100毫升.
作法
1. 热锅,把蒜,姜茸炒香。加红萝卜和鸡肉爆炒后下上汤稍为煮30分钟或煮软。
2. 加调味,葱段即可上桌.
龙花保健食疗
[主治] 肺結核,肺熱.. 咳嗽、支氣管炎,頸部淋巴結核等症。
治咳嗽痰少,龙花,煎水加冰糖炖服。治咳血,龙花适量,同猪肉炖汤,喝汤吃肉。
[參考資料] 《全國中草藥匯編》 《實用中草藥彩色圖鑑》
新鲜菜园鸡1个,龙花100g,清水4公升。大蒜1颗,姜10克。
调味
盐2大匙.龙果红酒2大杯。
1.热锅,把所有材料除了鸡加水用大火煮滚转中火煮2小时.
2.菜园鸡洗净后,抹上盐和龙果红酒,把余剩的红酒倒入鸡肚
里腌1天1夜。
3 龙花汤煮开2小时后将腌好的鸡再抹点龙果红酒以增加风味。
4.入鸡大火煮开后转熄火慢浸半小时即可把鸡取出,马上浸入
冰块里以让鸡肉爽口和凝聚酒香味,还有鸡皮,特别弹牙,
特别是鸡皮里的鸡油冷切后有如果冻般
美味。可说是’一鸡三吃’美妙极了!
5 谁说不是呢?浸鸡用的上汤加盐后即可成为美味营养兼
好听的龙风汤.(龙花鸡汤)
Dragon Fruit Recipe
Fried Chicken Wing With Dragon Sauce
Sauce:3 tbsp chopped garlic & ginger,2 tbsp fish sauce & oyster sauce,
dash of sugar.
Method:
Separate the wing into two part,1 as buffalo wings,another as boxer’s sticks.Mixes all the sauce ingrediants and cook in wok,dish out some sauce for dipping.
Chicken wings soak in dragon fruit puree mix with sauce for 1 hour.
Deep fry the chicken wings untill golden brown then arrange on plate and serve together with the sauce for deeping.
|
Recipi Buah Naga
Sup Ayam Bunga Naga
Bahan Utana:Ayam Kampung 1 ekor dibersihkan,Bunga Naga 80g dibersihkan.
Kurma madu 2 -5 biji.
Ramuan : Garam 3 sudu besar, Air 3 litar.
Cara Menyediakan:
Bahan utama dimasakkan dengan 3 litar air sehingga mendidih kemudian tukar
api kecil selama 2 jam.Garam ditambahkan sebelum dihidang.
Boleh membersihkan paru-paru dan juga menambah staiminar badan.
Fungsi bunga merupakan khasiat seperti sarang burung yang dipercayai oleh kaum china. Bunga naga mempunyai kadar debunga yang tinggi kerana ianya hanya buka satu malam sahaja dan serangga tak sempat ambilnya. Bunga naga boleh meredakan batuk-batuk serius dan asmah sekiranya ianya direbus dengan gula madu atau gula batu sahaja tanpa menambahkan ayam .
Bhn Utama:Udang sederhana 400gm dibelah bentuk rama-rama , jeruk buah naga 100 cc.Bijirin 20 gm digoreng wangi dahulu. Walnut 30gm digoreng terdahulu.
i. bawang putih dan halia 2 sudu.sos ikan 2 sudu teh, garam 1 sudu teh. majerin 2 sudu .
i.Udang diperam dengan jeruk naga dan sos ikan selama 30 min.
ii.Panaskan kuali dgn majerin dan gorengkan udang sehingga merah.
iii.Taburkan bijirin dan walnut ke dlm udang tadi dan gaul rata.
iv.Hidangkan dengan hiasan daun selasih atau daun wangi.
Lemon 2 biji diperah jus.Isi Buah merah 1 kg dikisar hancur.
Ramuan: Sos tiram 2 sudu teh. Sos Ikan 2 sudu teh.Cili Basah 3 sudu
besar.Gula 3 sudu besar.Bawang putih dan halia dikisar hancur 2 sudu
1. Panaskan kuali dan gorengkan bawang dan halia sebelum masakkan
isi buah mata naga hancur tadi sehingga mendidih.
2. Semua ramuan boleh ditambahkan ke dlm kuali masak dgn api kecil.
3. Masakkan sos ini sehingga pekat dan tutup api.
4. stik biri-biri yg sudah dibersihkan diperam dgn sos tadi selama 30 min.
5. stik biri-biri dipanggang dgn api kecil sehingga masak.
Bahan Utama : Ikan Siakap 800gm dipotong perut dan bersihkan kemudian disapu garam.Lemon 2 biji diperah jus..Isi Buah merah 1 kg dikisar hancur.
Ramuan: Sos tiram 2 sudu teh. Sos Ikan 2 sudu teh.Cili Basah 3 sudu besar.
Gula 3 sudu besar.Bawang putih dan halia dikisar hancur 2 sudu besar.
1. Panaskan kuali dan gorengkan bawang dan halia sebelum masakkan
isi buah mata naga hancur tadi sehingga mendidih.
2. Semua ramuan boleh ditambahkan ke dlm kuali kemudian masak dgn api kecil.
3. Masakkan sos ini sehingga pekat dan tutup api.
4. Ikan Siakap digoreng dengan api besar sehingga ranggup.
5. Hidangkan Siakap goreng itu bersama dengan Sos Naga.
No comments:
Post a Comment